‘’Creştinul- un om sănătos’’ este, judecând în context grammatical, un pleonasm de toată frumuseţea. ‘’A fi creştin’’ e tot una cu ‘’a fi sănătos’’. Dacă ar fi să tragem o concluzie a ultimului recensământ al populaţiei care propune un procent de peste 90% de români cu legitimaţie de creştin, ar trebui să ne minunăm de sănătatea poporului român. Totuşi, între a fi creştin în adevăratul sens al cuvântului şi a fi creştin într-un chenar în mapa unui recenzor, e o distanţă destul de mare, cam de la Ierusalim la Roma. Dacă oamenii ar conştientiza pe deplin ce înseamnă să fii creştin şi ar trăi în consecinţă, atunci medicii şi avocaţii ar trebui să treacă printr-un proces amplu de reconversie profesională. Şi am fost de treabă pronunţând numai două profesii!
Când eşti creştin cu viaţa, nu numai cu titulatura, eşti atent în cele mai mici detalii:ce vorbeşti, ce mănânci, ce gândeşti, cum cheltuieşti clipa, etc., iar când Îl introduci pe Hristos în această ecuaţie, rezultă o sănătate contagioasă. Să ne înţelegem bine: dacă ai făcut operaţie de apendicită nu înseamnă că eşti un creştin de faţadă! Poţi să fii într-o boală grea, dar dacă te raportezi la Cel răstignit şi îţi asumi suferinţa, eşti sănătos tun. Ce paradox al creştinismului: să fii pe patul de moarte şi să fii mai sănptos decât ministrul sănătăţii!
Dacă sănătatea trupului se poate constata relativ uşor, sănătatea sufletului presupune o investigaţie mai minuţioasă. Când, de exemplu, nu te spovedeşti cu anii medicului duhovnic, certificatul de deces spiritual poate fi emis, existând posibilitatea neaşteptată ca acesta să fie transformat în orice moment într-un nou certificat de naştere. Dumnezeu nu lucrează ca la tribunal cu hotărâri definitive şi irevocabile, ci în tot chipul ne aşteaptă. Cu adevărat, Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut! Dumnezeu ne cheamă. Să nu ne prefacem că nu-L auzim!
A fi creştin şi prin urmare, a fi sănătos, presupune o acoladă cu mai multe liniuţe:
- O permanentă permanenţă a lui Dumnezeu în mintea şi în sufletul tău (rugăciunea să nu fie condiţionată de timp şi spaţiu)
- Să răspunzi cu iubire la Iubire pe cât îţi este cu putinţă;
- Duminică de duminică să fii prezent trup şi suflet la Jertfa cea dumnezeiască;
- Să emani lumină în raza ta de acţiune;
- Să te jertfeşti pe tine din dragoste pentru semeni;
- Această liniuţă este o prescurtare a celor care ar mai urma.
Sintagma ‘’Creştinul- un om sănătos’’ cuprinde în sine o serie nesfârşită de cuvinte, care nu sunt doar cuvinte: bucurie, pace, armonie, voie bună, curaj, blândeţe, nădejde, înfrânare, nerăutate, curăţie, credinţă, DRAGOSTE.
Dacă eşti creştin aşa cum trebuie să fie un creştin, sănătatea vine ca o stare de normalitate. Acest fapt îl confirmă cineva care în anul 2011 n-a luat nici măcar o aspirină, dar care L-a luat pe Hristos, fizic şi metafizic, înlăuntrul lui.
Să ne ajute Dumnezeu să trăiască Hristos în noi, ca să fim sănătoşi!
Radu MARICA