vineri, 14 octombrie 2016
Cuvioasa Parascheva, sfanta care aduce sfinti din intreaga lume
Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita pe 14 octombrie. Sfanta Parscheva s-a nascut pe la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivata, nu departe de Constantinopol.
Parascheva a mai avut un frate, viitorul Sfant Eftimie Izvoratorul de mir, episcopul Maditelor. Cresterea si educatia in Hristos se datoreaza mamei sale, intrucat tatal ei a murit de timpuriu.
Din relatarea vietii sale, aflam ca intr-o zi, a auzit intr-o biserica din Epivata cuvintele: „Vinde-ti averea ta, da-o la saraci si urmeaza Mie” (Matei 19, 21). Le considera ca fiindu-i adresate ei si din acest motiv, dupa ce pleaca din biserica, isi schimba hainele sale cu unele rupte ale unei fetite sarace.
Ajunge in Tara Sfanta inainte de a implini 20 de ani si dupa ce se inchina in mai multe locuri sfinte,
alege sa se opreasca in pustiul Iordanului, la o manastire de maici. Este locul in care va duce o viata aspra din iubire pentru Hristos. Intr-o noapte a vazut un inger care i-a vestit: „Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau pamantului, iar sufletul tau se va duce in cer alaturi de Mirele tau pe care L-ai iubit mai mult decat pe parinti, pe rude si toate bunurile din lume”. La varsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva paraseste pustia si se indreapta spre casa.
Trece la cele vesnice la varsta de 27 de ani si este inmormantata langa mare. Descoperirea sfintelor ei moaste s-a facut intr-un mod minunat. Potrivit Traditiei, pe tarmul unde a fost inmormantata Sfanta Parascheva ajunge trupul in putrefactie al unui marinar. Din cauza mirosului, localnicii au sapat o groapa chiar in locul in care se afla trupul Cuvioasei. Localnicii nu au dat importanta sfintelor sale moaste si le-au lasat alaturi de trupul marinarului. Sfanta Parscheva se arata intr-o noapte unui credincios din Kallicrateia, pe nume Gheorghe si unei femei – Eftimia, carora le porunceste sa aseze moastele sale intr-un loc de cinste. Dimineata, trupul inmiresmat al Cuvioasei este dus in biserica Sfintilor Apostoli din Kallicrateia.
Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi pe 13 iunie 1641, ca semn de recunostinta pentru domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) deoarece platise birurile impuse de turci Patriarhiei Ecumenice. Racla cu sfintele sale moaste a fost transportata cu o corabie pana la Galati, iar de aici au fost aduse la Iasi, intr-un car cu boi, inconjurat de clerici si credinciosi. Moastele sale au fost asezate in biserica Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi” din Iasi, iar din 1889, sunt prezente in Catedrala mitropolitana din Iasi.
Incepand cu anii ’90, cu ocazia sarbatorii inchinata Cuvioasei Parascheva, la Iasi au fost aduse de-a lungul anilor moastele mai multor sfinti ai Ortodoxiei. Anul acesta, pelerinii care vor veni sa cinsteasca moastele Sfintei Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfantului Neofit Zavoratul.
Amintim ca in anul 1996 au fost aduse la Iasi moastele Sfantului Andrei; in anul 2000, moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe; in anul 2001, Braul Maicii Domnului; in 2002, moastele Sfantului Ioan Casian; in 2003, moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie; in 2004, un fragment din Sfanta Cruce; in anul 2005, moastele Sfantului Pavel; in 2006, moastele Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul; in anul 2007, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur; in 2008, moastele Sfantului Ierarh Nifon; in anul 2009, moastele Sfantului Vasile cel Mare; in anul 2010, moastele Sfantului Maxim Marturisitorul; in anul 2011, moastele Sfantului Mucenic Policarp; in anul 2012, o parte din moastele Sfantului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, in anul 2013, moastele Sfantului Simeon Stalpnicul din Muntele Minunat; in 2014, moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu, iar in anul 2015 au fost aduse moastele Sfintei Maria Magdalena.
Adrian Cocosila
sursa:CrestinOrtodox
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu