sâmbătă, 22 octombrie 2016

Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor - Duminica a XXIII-a dupa Rusalii

 Evanghelia duminicii Vindecarii demonizatului din tinutul Gherghesenilor: "In vremea aceea a venit Iisus cu corabia in tinutul Gherghesenilor, care este in fata Galileii. Si, iesind pe uscat, L-a intampinat un barbat din cetate, care avea demon si care de multa vreme nu mai punea haina pe el si in casa nu mai locuia, ci prin morminte. Si vazand pe Iisus, strigand, a cazut inaintea Lui si cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preainalt? Rogu-Te, nu ma chinui!, fiindca poruncea duhului necurat sa iasa din om, pentru ca de multi ani il stapanea; si era legat in lanturi si in obezi, pazindu-l, dar el, sfaramand legaturile, era dus de demon in pustie. Si l-a intrebat Iisus, zicand: Care-ti este numele? Iar el a zis: Legiune. Caci demoni multi intrasera in el. Si-L rugau pe El sa nu le porunceasca sa mearga in adanc.

Si era acolo o turma mare de porci, care pasteau pe munte. Si L-au rugat sa le ingaduie sa intre in ei;

sâmbătă, 15 octombrie 2016

Pilda semanatorului


Evanghelia Pildei semanatorului: "Zis-a Domnul pilda aceasta: Iesit-a semanatorul sa semene samanta sa. Si, semanand el, una a cazut langa drum si a fost calcata cu picioarele si pasarile cerului au mancat-o. Si alta a cazut pe piatra si, rasarind, s-a uscat, pentru ca nu avea umezeala. Si alta a cazut intre spini, iar spinii, crescand cu ea, au inabusit-o. Si alta a cazut pe pamantul cel bun si, crescand, a facut rod insutit. Acestea zicand, striga: Cine are urechi de auzit sa auda! Si ucenicii lui Il intrebau: Ce inseamna pilda aceasta?
El a zis: Voua va este dat sa cunoasteti tainele Imparatiei lui Dumnezeu, iar celorlalti, in pilde, ca, vazand, sa nu vada si, auzind, sa nu inteleaga. Iar pilda aceasta inseamna: Samanta este cuvantul lui Dumnezeu; cea de langa drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul si ia cuvantul din inima lor, ca nu cumva, crezand, sa se mantuiasca; iar cea de pe piatra sunt aceia care, auzind cuvantul, il primesc cu bucurie, dar acestia nu au radacina; ei cred pana la o vreme, iar la vreme de incercare se leapada. Cea cazuta intre spini sunt cei care aud cuvantul, dar, umbland

vineri, 14 octombrie 2016

Cuvioasa Parascheva, sfanta care aduce sfinti din intreaga lume


 Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita pe 14 octombrie. Sfanta Parscheva s-a nascut pe la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivata, nu departe de Constantinopol.


Parascheva a mai avut un frate, viitorul Sfant Eftimie Izvoratorul de mir, episcopul Maditelor. Cresterea si educatia in Hristos se datoreaza mamei sale, intrucat tatal ei a murit de timpuriu.

Din relatarea vietii sale, aflam ca intr-o zi, a auzit intr-o biserica din Epivata cuvintele: „Vinde-ti averea ta, da-o la saraci si urmeaza Mie” (Matei 19, 21). Le considera ca fiindu-i adresate ei si din acest motiv, dupa ce pleaca din biserica, isi schimba hainele sale cu unele rupte ale unei fetite sarace.


Ajunge in Tara Sfanta inainte de a implini 20 de ani si dupa ce se inchina in mai multe locuri sfinte,

sâmbătă, 1 octombrie 2016

Iubirea de vrajmasi ne face milostivi ca Dumnezeu


Evanghelia Duminicii a XIX-a dupa Rusalii (Predica de pe munte - Iubirea vrajmasilor). Luca 6, 31

Zis-a Domnul: Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea. Şi daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea?
 Ca si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei; si, daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii fac acelasi lucru; si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai. Ci iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut fara sa nadajduiti nimic in schimb, iar rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai. Fiti milostivi, precum si Tatal vostru milostiv este.

Sfanta Evanghelie din Duminica a XIX-a dupa Rusalii este plina de invataturi duhovnicesti si ne arata care este deosebirea intre pagani si crestini, sau mai bine zis intre omul pacatos si omul sfant. Mantuitorul Iisus Hristos stia ca in Vechiul Testament s-a spus: 'sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau' (cf. Matei 5, 43). El insa face o schimbare radicala, si anume: in locul urii fata de